Sport & hälsa

Boxning

Boxning har genom tiderna varit och fortfarande är en väldigt populär sport men kanske har den inte ännu vuxit sig lika stor i Sverige som i många andra länder runt om i världen. Sporten utövas bland annat för att den ger härliga adrenalin kickar. För vissa hjälper sporten mot stress och för vissa kan det ju kännas bra att få slå på något, då är det ju bra om det är en säck som tar smällen istället för en person.

I Haparanda finns ännu ingen boxningsklubb att vara medlem i  men det är på gång, de närmaste klubbarna finns i Kemi, Finland och Boden. Sediq Takani är en kille som tränar pro boxning i Kemi, där han började för två år sedan. Sediq har tränat boxning sedan han var nio år och kände redan då att det var något han ville fortsätta med senare i livet.
– ” Mitt mål är att bli världsmästare och en vacker dag så händer det”  säger han. I Kemi tränar de i en grupp på 16 personer eftersom sporten ofta kräver att man jobbar i par. Alltså en som boxas och en som spärrar.
-” Det är bra träning för hela kroppen och fungerar som en explosiv träning för mig”  säger Sediq. Mohammad Ali, Floyd Mayweather, Lomachenko och Andre Ward listar han upp när han pratar om sina förebilder och hoppas att en dag få bli lika stor som dem.

Rania Mahdi

Foto: Sediq Takani