Sport & hälsa

Olympiska spelen börjar!

Olympiska spelen (förkortas ofta ”OS”) är idrottstävlingar som hålls vart fjärde år och är uppdelade i sommarspel och vinterspel. Det här året hålls vinterspelen i Pyeongchang, Sydkorea. Nästan varje land i hela världen är med i olympiska spelen. Det har funnits många debatter kring Nordkoreas närvaro i olympiska spelen på grund av hoten som har gått mellan USA och Nordkorea, men just nu är läget stabilt.

Vinter OS 2018 kommer att direktsändas både på TV och online, som innebär att man kan följa tävlingarna oavsett var du befinner dig. Tidsskillnaden mellan Sverige och Nordkorea är sju timmar. Sydkorea ligger sju timmar före och därför kommer majoriteten av sändningar bli efter midnatt eller tidigt på morgonen.

De sporter som är med i vinterspelen är: alpin skidåkning, backhoppning, bob, curling, freestyle, hastighetsåkning på skridskor, ishockey, konståkning, längdskidåkning, nordisk kombination, rodel, short track, skeleton, skidskytte och snowboarding. De första spelen sänds kl. 01:00 den åttonde februari i grenen ”curling”.

Genrepen i bland annat damernas 10km fristil har redan geomförts. Charlotte Kalla, som är en känd svensk skidåkare blev tvåa i genrepen. Finska Krista Pärmäkoski tog vinsten med 3,6 sekunders avstånd. Heidi Weng blev trea med 33,5 sekunders avstånd. Kampen var hård mellan Kalla och Pärmäkoski och i en intervju säger Heidi Weng att hon ändå tror att Chralotte Kalla kommer att ta vinsten hem när de riktiga tävlingarna är. Torsdag 15/2 kl. 08:30 kommer tävlingarna att hålla plats. Vem tror ni vinner? kommentera gärna.