AllmänEU Ambassadörer

Extremhögern går fram i EU-valet

 

Allt fler högerextrema politiker väntas få fler mandat i EU-parlamentet efter valet i maj. Det visar de första prognoserna. Det är främst de Italienska populistpartierna Lega och Femstjärnerörelsen samt franska högerextrema Nationell samlingen som förväntas att växa.

Opinionsundersökningarna pekar mot betydande framgångar för partier bland de politiska extremhögern. ENF, det nationalistiska partigruppen väntas växa i EU-parlamentet. En förklaring till detta är ett kraftigt ökat antal mandat till italienska högerpopulistiska regeringsparitet Leda, som enligt opinionsmätningar väntas få 21 fler parlamentariker och blir det enskilt näst största partiet i EU-parlamentet. Det är en femdubbling av de italienska väljarnas röster. Ett annat parti som förväntas att öka till 21 mandat är den franska Marine Le Pens Nationell samling, det bidrar till att de högerextrema i Europaparlamentet växer.

Sverige har inte ännu fått opinionsundersökningar inför EU-valet då det är bara de tre största länderna Tyskland, Frankrike och Italien som har fått prognoser.

Madelén och Juliet

Källa:

https://www.europaportalen.se/2019/02/extremhogern-vantas-ga-fram-i-eu-val