SenasteSenaste nytt

Boka årets Hemester eller Svemester

På grund av rådande omständigheter får vi allt mer börja planera för årets Hemester eller Svemester och som en följd av den rådande finanskrisen och svikande privatekonomin hos många svenskar har det snabbt blivit populärt att stanna hemma på semestern, eller åtminstone semestra i Sverige och skippa den dyra utlandsresan.

Samma fenomen kan beskådas i många andra länder där finanskrisen satt sina spår. Två uttryck har myntats för detta, lustifikationerna hemester (semestra hemma) och svemester (semestra i Sverige). Motsvarande uttryck finns förstås redan i USA: staycation respektive americation.”

Eftersom jag flera år redan Hemestrat och Svemestrat vill jag ge tips och inspiration till vad man kan göra på hemmaplan och i Sverige så här kommer några Hemester förslag.

Cykelsemester

Med cykel mot Abisko

Tidigare finns en artikel i webbtidningen om min klimatsmarta Hemester eller Svemester sommaren 2019. Det är vad kan man kalla det eftersom jag cyklade från Haparanda genom Finland och till Narvik. Verkligen något jag rekommenderar. Cykling passar för dem som är stressade eller för dem som vill röra på sig klimatsmart och billigt under några sommardagar. Man får visserligen lite ont i baken men själen mår fenomenalt. Jag rekommenderar att börja med kortare sträckor ex tur och retur till Luppioberget.  ”Fantastiskt utsikt över Tornedalen. På Luppioberget finns stigar och grottor att utforska, historiska lämningar från 2: världskriget, klippor att klättra och flera ordnade eldställningar att njuta av midnattssolen eller bara ta en picknick med familjen. Ett utflyktsmål som passar hela familjen”.

Trampa dressin efter gamla Haparandabanan är något som jag läst om och verkligen skulle vilja göra. Kanske man skulle slå till i sommar. Passar utmärkt eftersom det ligger så nära.

Dressin på Haparandabanan

”Att trampa dressin på en nedlagd järnväg är ett äventyr för alla. Gammal som ung, hela familjen. Uppleva naturen på nära håll, känna dofter från skog och mark. Över broar, förbi sjöar och öppna fält där kossorna betar. Under sommaren strövar renarna fritt omkring, kanske ert första möte sker på färden. En hare som skuttar snabbt över rälsen”.

Dressinen är lätt trampad och med dunket från rälsen känner du historiens vingslag när ni passerar gamla stationsbyggnader. Ni åker i egen takt och stannar till, njuter av kaffestunden eller lunchen.

Kom och trampa på Sveriges längsta järnväg för dressiner, 93 km. Från Morjärv till Haparanda. Utgångspunkten är vid Vitvattnets station i Kalix kommun. Där kan ni välja åt vilket håll ni åker. Stationen ligger 30 km från Morjärv, 63 km från Haparanda. Mer information

www.riipibo.se
info@riipibo.se
070-303 43 23
facebook/RiipiBo

Kajak på Seskarö

Kajakpaddling på Seskarö är en aktivitet som jag vet uppskattas av många. Fler bokar kajak och tar sig en tur i den sköna omgivnigen som finns på Seskarö. För de som inte är van att hantera en kajak fanns förra året även en kajakinstruktör vilket jag upplevde betryggande eftersom jag själv bara paddlat kanot tidigare.   

Har man inte paddlat förut så anser jag att vackert väder och relativt vindstilla är att föredra för de första turerna. Man bör också tänka på att inte paddla iväg ensam utan vara några stycken vilket också förhöjer upplevelsen. Startar man från Seskarö Camping så kan man vända söderut/mot höger och efter några kilometers paddling komma till en liten strand; Kenkälahti, som jag varmt rekommenderar att paddla till. Där finns en bra liten sandstrand visserligen lite stenig men oftast med härliga vågor och dyka i. Där finns också grillplats att använda.

Mer information https://www.seskarohavsbad.se/

Fjällvandra

Trollsjön/Rissájávri

Jag rekommenderar turen till Låktatjåkka som passar även den som inte är så van vid vandring. Man åker buss eller tåg till Abisko där det även går linbana en bit upp mot fjället eller så kan man välja Björkliden.

Från Björkliden går en led upp till Låktatjåkka, Sveriges högt belägna bar för övrigt, Leden är inte så lång men eftersom det i princip är uppförs hela tiden så känns det relativt tung. Tänk därför på vad du bär med dig i packningen. Väl däruppe kan man slå upp tält eller så kan man boka boende i förväg med frukost och trerätters middag.

Bastu finns också som verkligen är välbehövligt efter några timmars vandring.

Dagen efter rekommenderar jag också en tur ner till Rissájávri som mer vanligt kallas

Trollsjön. Har man inte möjlighet att sova i tält vid Trollsjön så hinner man också vandra tillbaka till Låkktatjåkka stugan. Tänk på att denna gång går färden uppåt och känns därför mycket tyngre.

Ett annat alternativ är att gå ner till vägen E10 eller till tågstationen, hållplats Låktatjåkka. Där stannar tåget vissa tider och vid vägen stannar en buss som tar en till Björkliden, Abisko eller Kiruna.

Vy ovanför ytan

Svemester tips

Något jag skulle önska att få göra i sommar är Snorkla i Kosterhavet,
Strömstad som sägs var ett av Sveriges vackraste undervattenslandskap.

Variationen av undervattensmiljöer och vattnets höga salthalt skapar förutsättningar för en sällsynt rik fauna och flora. Därför hittar du här Sveriges artrikaste marina miljö med omkring 6000 arter. Detta skapar enastående förutsättningar för fin snorkling men även för dykning. 

Kosterhavets nationalpark har skapat snorkelleder ute i nationalparken. Det finns en led vid Rörvik på Sydkoster och en i Hasslebukten på Saltö. En snorkelled är en naturstig under vattnet och är cirka 200 meter långa och ligger på 1-1,5 m djup. En blåfärgad lina på botten leder dig runt till åtta informationsskyltar som berättar om djur och växter under ytan. ”Tänk på att inte snorkla ensam eller att åtminstone ha någon på land som håller uppsikt!”

Mer information kosterhavet.se