PEPPSenaste nytt

Mina bästa second hand tips

Att handla second hand är både miljövänligt och billigt, men för en del personer så kan det kännas svårt att veta hur man ska börja och vart man ska gå. Därför har jag samlat alla mina bästa second hand tips för att lyckas hitta de perfekta fynden i våra lokala second hand affärer! Så här får ni en lista på loppisar och second hand affärer i både Haparanda och Torneå.  

PMU Second Hand Haparanda 

Här kan du bland annat hitta kläder, skor, väskor, leksaker, gardiner och köksredskap. Det finns en mängd saker att kolla igenom så jag skulle rekommendera att man tar god tid på sig att kolla igenom allt när man besöker PMU. En av mina favoritsaker med den här second hand affären är att alla kläder är organiserade efter färg. Om man redan tidigare vet vilka färger man föredrar, så kan man lätt hoppa över det man inte är intresserad och göra loppisrundan lite kortare och lättare. Om man är i behov av koppar, glas eller tallrikar för ett billigt pris, så är PMU det absolut bästa stället att besöka enligt mig. Dessutom så stödjer du välgörenhet genom att handla därifrån!  

TosiTori 

I Torneå kan du besöka TosiTori, en second hand affär där privata säljare kan hyra ett bord och sälja sina saker. Här säljs huvudsakligt kläder och skor, men ibland också leksaker och andra småprylar. Om man tycker om märkeskläder så är Tositori ett väldigt bra, billigare alternativ till att köpa dem. Det brukar också finnas en bra variation av kläder för olika klädstilar vilket jag tycker är jättebra! Priserna varierar såklart mellan säljarna men jag tycker personligen att Tositori har överlag väldigt bra priser. 

Kelopuu 

Kelopuu ligger också i Torneå och jag tycker att det är alltid väldigt spännande att besöka. Det finns jättemycket saker att gå igenom, och då menar jag verkligen det. En stor del av kläderna där är dock inte i bästa skick, men då gäller det att leta efter guldkornen. Jag har själv hittat flera av mina favoritplagg här, så det gäller att bara leta och om man har tur så hittar man dessa guldkorn, dessutom för ett väldigt bra pris. Kelopuu säljer också second hand böcker samt en hel del material för pyssel och konst. 

Vaarin Vintti 

Vaarin Vintti, ”Farfars Vind”, är också en second hand affär på finska sidan och är precis som det låter. Där säljer pensionärer sina gamla kläder för ett mer och mindre överdrivet pris. Här gäller det, som med Kelopuu, att hitta guldkornen. Jag har inte så mycket mer att säga om denna second hand affär, bara att det finns en hel del saker, oftast för ett ganska dyrt pris. 

Tradera 

Tradera är en sida på nätet där du kan köpa och sälja saker second hand. Där kan man hitta allt möjligt, bland annat kläder, teknologi, böcker, verktyg, fordon och konst. I princip allt man kan tänka sig. Det jag gillar med Tradera är att man kan second hand shoppa hemifrån. Man kan också söka på det man letar efter vilket underlättar väldigt mycket ifall man vill ha något specifikt. Den enda nackdelen med Tradera är att man måste själv se till att säljaren är tillförlitlig och att man också måste betala frakt för det man köper, något som man inte behöver tänka på när man handlar i fysiska second hand affärer. 

Avslutningsvis så tänkte jag dela med mig några saker som är bra att tänka på när man ska shoppa second hand. 

  1.  För det första så är det viktigt att reservera lite mer tid åt din loppisrunda än en vanlig shoppingrunda. Du kommer att behöva gå igenom en hel del saker innan du hittar någonting som passar just dig.  
  2. En annan sak att tänka på är att inte ge upp om du inte hittar någonting första gången. Då är det bäst att vänta några veckor och testa igen, då har varorna med största sannolikhet redan bytts ut!  
  3. När du köper något, tvätta/rengör det direkt! Man vet aldrig vart plagget eller saken du köpt har varit innan. 
  4. Om man inte är van vid att köpa second hand kan de billiga priserna ibland kännas chockerande. Det man ska tänka på är att inte köpa onödiga saker bara för att det är billigt, så innan du köper något är det bra att se till att det är något du verkligen vill ha och att det inte bara är priset som talar till dig! 

Alexandra Ahvenjärvi