Filmtips!

Filmen Bird Box blev en stor succé när den släpptes före jul, men förstod alla verkligen budskapet bakom filmen ? 

Filmen utspelar sig i en liten stad någonstans i USA där huvudpersonen, den gravida Malorie och hennes syster Jessica förbereder sig för bebisens födelse mitt under hot om en våg av självmord som drabbat hela Europa och som nu är påväg mot Amerika. Staden drabbas sedan under en natt. Det är någon sorts osynlig kraft som får folk att ta sina egna liv. Jessica, Malories syster, var en av de drabbade och det slutade nästan med att hon även dräpte Malorie och hennes baby när hon försökte ta sitt liv genom att köra av vägen. 

Under filmens gång får man även träffa andra som flyr denna kraft och som söker skydd hos den grupp som tagit in Malorie efter hon flytt olyckan med hennes syster. Kraften påverkar sinnet när man tittar rakt på ”den”, därför kan man endast vistas ute med ögonbindel och alla fönster och dörrar måste vara låsta och blockerade från allt ljus som kommer utifrån. 

Det som undgått dem flesta är att filmen faktiskt handlar om psykisk ohälsa, precis som den osynliga kraften så är depression och andra psykiska sjukdomar dolda för världen och endast den drabbade kan se och känna det. I filmen skildras även människorna som vill få folk att se. ”De galna”, dessa människor lider redan an någon slags psykisk sjukdom som gör dem immuna mot ”kraften” och blir alltså inte drabbade. 

Om man tänker efter, så är det vanligt att anhöriga till någon som tagit sitt liv beskriver personen som någon som aldrig skulle göra något sådant. ”Hon var aldrig sådan” eller ”Hon hade aldrig sånna tankar”. Men hur vet man vad en människa tänker och inte tänker om de ej uttrycker sig om det?

Jag rekommenderar att om man inte sett filmen ska man först och främst göra det, sedan är det bra att läsa lite om den på nätet för att därefter gå in och se den en gång till. Då kommer man förstå filmen från ett helt nytt perspektiv. Trots allt är det ju människans fantasi som, när den vill, kan vara den mest skräckinjagande och det är ju därifrån alla våra berömda skräckisar kommer ifrån. 

Rania Mahdi