NyheterSenasteSenaste nytt

Den enda #10yearchallenge vi borde bry oss om

Den enda #10yearchallenge vi borde bry oss om

Under januari månad har en 10-års challenge tagit sociala medier med storm. Artister, skådespelare och modeller har lagt upp bilder på sig själva för 10 år sedan och sedan en bild från 2019. Det har även kommit upp bilder på isbjörnar på arktiska områden och bilder på inlandsisen. I dessa bilder har man även taggat #10yearchallenge för att uppmärksamma människor om hur vår planet har förändrats under 10 år. Bilder på inlandsisen som smält bort nästan helt och isbjörnar som svälter. 

Orsaken till detta är den globala uppvärmningen. Vi sakta men säkert tar slut på alla våra resurser vi har på jorden och höjer medeltemperaturen så att inlandsisen smälter. Detta är oroväckande och vem vet om kanske 20 år börjar permafrosten att tina upp och då kan inte jordklotet hålla nere temperaturen. När permafrosten smälter, smälter även inlandisen. Då höjs vattennivån i havet och detta kan orsaka stora problem med översvämningar. 

Bilderna på klimatet spreds fort. Snart var det flera organisationer som började dela med sig även om andra förändringar som skett under de gångna 10 åren. En bild som fick mig att reagerar starkt var fen bild på en plastkasse som flöt omkring i havet. Under bilden skrev de att dessa plastpåsar som vi slänger hamnar i magar hos oskyldiga djur. Detta orsakar då att djuren dör och större djur som kanske hade haft dessa djur som föda blir utan mat då de döda djuren spolas upp på olika stränder. 

Vi måste ta hand om vår planet och tänka på miljön. Det kan kännas hopplöst då det finns nästan 8 miljarder människor i världen, men även en lite tjänst gör nytta och det är det som räknas. 

Ella Alakulju