Valvånda

Valvånda

Jag minns första gången jag stod i ett valbås. Jag var arton år och dåligt insatt i politiska frågor. Att det var skillnad mellan de politiska partierna hade jag förstått, men mycket mer än så hade jag inte kunskap om. Men rösta det skulle jag, för det var viktigt hade jag hört. Jag stod så där i båset, med röstlappar till alla politiska partier framför mig och försökte fatta ett klokt beslut (fast jag kände mig allt annat än klok). Borde man inte vara säker innan man ställer sig där? Borde jag kanske rösta som mina föräldrar? Blått eller rött? Eller mitt emellan? Hur sjutton kunde de släppa in en politiskt okunnig artonåring i det där båset?

Vilken röstlapp jag slutligen lyckades bestämma mig för har fallit i glömska. Men jag bestämde mig – där och då – för att jag nästa gång skulle ta reda på mer. Engagera mig mer. Ska man göra något så viktigt som att vara med och styra över Sveriges framtid, då vill man inte stå där som ett fån. Då vill man vara säker. 

Så ett gott råd till er som får rösta i årets val till riksdag, landsting och kommun – ta reda på mer! Engagera er! Fatta ett eget beslut. Och framför allt – rösta!

Ann-Sophie