AllmänNyheterPEPP

Spara sommaren!

Sommaren är kort som alla vet och säkert känner nu när hösten närmar sig med stormsteg. För att ytterligare få njuta av sommaren långt in på vintern har jag några säkra tips. Små burkar eller förpackningar som man kan ta fram under ruskiga, mörka höst- och vinter-kvällar och minnas sommaren som var med glädje.

Det första jag gör är att ta bilder från sommaren och använda dem som födelsedags- eller bemärkelsedags-kort till vänner och bekanta. Det blir lite extra trevligt om det är du som är fotograf och även platsen du tagit bild på kan kännas välbekant för den som får det. Går också att göra snygga etiketter för marmelad och sylt som man antingen äter själv eller ger bort.

Jag har turen att ha ett växthus och varje sommar finns det tomater som inte riktigt vill bli röda. Här ett härligt tips på grön tomatmarmelad som passar mycket bra till ostbrickan. Jag sätter lite mindre socker och väljer att inte sätt i någon natriumbensoat/konserveringsmedel. Det känns mer naturligt då men man kan inte koka stora satser utan man får helt enkelt hacka tomaterna och koka upp dem och frysa in till nästa gång man vill ha färsk tomatmarmelad.

 

Grön tomatmarmelad, gott till ostbrickan
1 kg gröna tomater
1 dl vatten
rivet skal och saft av 2 citroner
3 cm färsk ingefära
5 dl socker
1 krm natriumbensoat

Skölj tomaterna. Skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, citronskal och citronsaft.
Koka upp, sänk värmen och låt koka sakta i 20 minuter.
Skala ingefäran och tillsätt den och sockret. Fortsätt koka sakta i cirka 30 minuter. Gör marmeladprovet (se tips). Tillsätt ­natriumbensoat utrört med lite vatten och fyll på varma, steriliserade burkar.

Mina rosor dignar av nypon som också är rika på C-vitamin och ökar ledrörlighet. Varför inte göra gott te av dem eller marmelad. Här två lätta och mycket goda recept på att tillvarata nypon. Det allra lättaste sätten att spara, förvara och använda nypon och kryddor på är att torka dem till te  och förvara dem i tättslutande burkar. Färska kryddor av olika slag kan läggas direkt i kopp och hälla varmt vatten över. Låt stå några minuter och njut. Scones med ( nypon) marmelad  till räddar vilken ruskig höstdag som helst.

Eget te av ex nypon, citronmeliss, mynta eller basilika
Dela nyponen mitt itu och lägg att torka. Se till att inga nypon ligger på varandra och titta till dem då och då så de inte börjat mögla eller ruttna. När nyponhalvorna blivit torra, skrumpna och hårda är de klara och kan läggas till förvar i burk med lock.
Kryddor av olika slag kan läggas direkt i kopp och hälla varmt vatten över. Låt stå några minuter. Vill man kan man också lägga till extra honung. Kryddor går utmärkt att torka och lägga i tättslutande burk för att ta fram under vinter.
Nypon smakar ganska lite så lägg önskad mängd nypon i en tät tesil tillsammans med ditt favorit-te. Låt dra lite extra länge, så att nyponen hinner mjukas upp. Njut och låt C-vitaminerna rusa in i kroppen!

 

Nyponmarmelad
500 gram nypon
1/2 citron
5dl vatten
4 dl syltsocker
en bit ingefära (eller kanelstång eller vaniljstång eller vad du nu tycker om)
Grovhacka nyponen. Ingen rensning behövs. Koka nyponen och ingefäran tillsammans med vattnet tills nyponen känns mosiga (ca. 20 min). Passera blandningen och sila bort fröer och skalrester genom ett durkslag. Koka upp igen tillsammans med citronsaft och syltsocker och låt koka i ungefär 10 min. Häll upp på väl rengjord burk(ar).

 

Pesto
Koka upp vatten och cirka 2 tsk salt och lägg i nässlorna. Låt koka i cirka 2 minuter, häll sedan i ett durkslag och krama bort allt vatten. Rosta solrosfröna i en stekpanna med lite salt. Lägg nässlor, olja, riven parmesan, pressad vitlök & rostade solrosfrön i en mixer & mixa på till en fin konsistens

1 liter brännässlor (cirka 2,5 dl förvällda), går också bra med grönkål, persilja och basilika.

1 dl solrosfrön

1 dl riven parmesan

1,5- 2 dl olivolja eller rapsolja

1 stor vitlöksklyfta

Salt
, svartpeppar

Några droppar citron
Plocka dina brännässlor med handskar.
Skölj brännässlorna noga i kallt vatten och klipp av de grövsta rötterna.
Koka upp vatten och cirka 2 tsk salt och lägg i nässlorna.
Låt koka i cirka 2 minuter, häll sedan i ett durkslag och krama bort allt vatten.
Rosta solrosfröna i en stekpanna med lite salt. 
Lägg nässlor, olja, riven parmesan, pressad vitlök & rostade solrosfrön i en mixer & mixa på till en fin konsistens.
 Häll inte i all olja på en och samma gång utan testa dig fram till önskad konsistens.
 Salta och peppra ganska mycket och smaka av med citron.
Servera din goda pesto till färsk pasta.