Festivalhelg – WKND festival


WKND festival är en festival som anordnas varje sommar i Helsingfors och Pärnu.  Festivalen var riktad mot EDM-musik, men det fanns även andra inriktningar av musik på denna festival.

En av reportrarna på Tornedalsskolans tidning besökte den magiska festivalen i Helsingfors. I Helsingfors var det ungefär 75 000 besökare under alla tre dagar. Men hur ska man klara av denna stora festival utan att behöva köa 5 timmar, bara komma in för att sedan stå och vänta i toakön 3 timmar. Här får ni läsare lite tips och trix hur man tar ut allt från denna festival.

Eftersom det var mycket besökare var köerna extremt långa första dagen. Vi åkte från hotellet samtidigt som portarna skulle öppnas, men de var försenade på grund av att de var tvungna att flytta stora maskiner från området. När vi kom dit var människor samlade i en stor massa och det fanns inga staket som gjorde det lättare att bilda en kö. Innan vi kom in gick man igenom en säkerhetskontroll och det mina läsare, tog tid. Människor hade inte förberett sig och ordningsvakterna var tvungna att kolla igenom alla så att man inte tog in alkohol på området.

  • Så tipset är att – ta inte med någon vätska alls, öppna väskan (om du har någon) i förväg och gör så att det blir lätt för vakterna att göra säkerhetskontrollen på dig.

Efter att vi kommit in på området var det dags för första spelningen på stora scenen. Då vi köat tre timmar var man både törstig och toanödig så jag och min kompis väntade tills att första spelningen skulle börja.

  • Så andra tipset är att – vänta tills att någon spelning börjar och gå sedan för att fylla vattenflaskan, gå på toa och ät. Eftersom alla som är och kollar på den som uppträder så blir det oftast stora massor som flyttar sig mot toaletterna efter att spelningen slutat. Man missar inte mycket av spelningen och man sparar tid genom att göra detta under spelningarna.

På denna festival kunde man ladda pengar på sitt armband man hade och det tyckte jag var super smidigt. Man behövde inte hålla koll på en massa pengar och bära med sig plånböcker, ryggsäckar med mera.

  • Tredje tipset är att: inte ha med sig något stort som man måste bära runt på. Eftersom det finns mycket folk på spelningarna så kan det bli jobbigt med stor ryggsäck eller handväska. Istället rekommenderar jag att ha med en mindre handväska eller midjeväska.

Sedan såklart när området stängs och alla går samtidigt så blir det oftast så att man måste stå i stora massor och man kommer fram ca 10 meter på 10 minuter.

  • Så det sista tipset är att: stanna kvar vid scenen och vänta tills den stora ’‘massan’’ har rört sig vidare ut mot portarna.

Så nästa gång ni besöker någon slags festival ta med dessa tips så kan det underlätta din vistelse på dessa stora evenemang.

Ha så kul!