Senaste nytt

’’Tuhansien järvien maa’’ snart 100 år

Den 6 december 1917 var det klart att Finland skulle bli självständigt och om två dagar har Finland varit självständigt i 100 år. Den 6 december 1919 fick det finska folket fira för första gången självständighetsdagen. Finlands självständighetsdag betyder mycket för det finländska folket. Om man har någon släkting från Finland har man kanske fått höra att Finland fick gå igenom mycket under första världskriget. Finland fick kämpa mot Sovjetunionen (nuvarande Ryssland), men när Sovjetunionen drog sig tillbaka, började Pehr Evind Svinhufvud med senaten i Finland att planera det blivande Finland som självständigt. Finland hade ingen president just då och den första som kom till makten var Kaarlo Juho Ståhlberg.

Finland har flera fina traditioner som firas varje år den 6 december alltsedan  år 1919. Det är en röd dag i almanackan i Finland och alla är lediga.

Vad gör man då denna dag? På dagen har militären flera parader i Finland och det sänds även i TV. Man brukar oftast laga god mat, några gör även ett litet julbord med finländska maträtter som t.ex. kålrotslåda.  Presidenten har mottagning där han bjuder in viktiga personer i Finland. Mottagningen börjar med att alla som krigat för Finland och de lottor som ännu lever idag får komma fram och hälsa och ta presidenten i hand.

Visste du detta om Finland:

  • Finland har haft en kung
  • Man tänder två ljus för att uttrycka motstånd den 6 december
  • Första president mottagningen var år 1919, nu är det en viktig tradition i Finland