Allmän

Starta vågen till medveten konsumtion

Klimatångest och känslan av att det är försent att rädda vårt klimat och klotet är för många en tung börda att bära. Dagligen får man rapporter om hur havet allt mer fylls av plast. Hur ännu fler djurarter dör ut. Hur torkan, översvämningar och bränder nu också når vårt land blir allt vanligare. Känslan av att det är övermäktigt och kanske redan försent vilket förlamar oss och får oss att mista tron på att även den lilla enskilda människan kan göra något.

 

Föreläsningen på Stadshotellet, en fredagslunch, började med statistik om hur läget för vårt klot är just nu. Alexandra Davidsson som representerar organisationen Medveten konsumtion berättade att vi använder mest resurser inom mat, kläder, resor och boende. Hon informerade också att vi i världen just nu lever som om vi hade 1,6 jordglober. Vi förbrukar/använder 60% mer resurser än vad som i verkligheten finns. Sverige är inte alls något föredöme utan vi lever som om vi hade 4,2 jordglober vilket verkligen inte är något att vara stolt över. Varje år bestäms också en dag/datum när vi använt alla resurser för ett år. Earth Overshoot day är en dag som inföll tidigare än vanligt i år, redan den 1 augusti. All överproduktion inte bara tär på jordens resurser utan släpper också ut mängder av kemikalier i luft, jord och vatten. Det i sin tur gör att miljontals människor dör av förorenad luft, förorenat vatten, jord och arbetsrelaterade föroreningar. Detta sker till stor del i de fattiga delarna av världen som har extremt billig arbetskraft och tillverkar t ex kläder för västvärlden.

 

Angående mat påvisar Alexandra Davidsson att vi i Sverige slänger 1/3 av maten som vi bär hem och att vi äter 87kg kött/år per person. Nötköttsproduktionen har stora nackdelar eftersom den skapar metangas som påverkar ozonskiktet negativt samt att det krävs enorma mängder foder, vatten och transporter. Det positiva är dock att 2016-2017 är första året i Sverige som köttkonsumtionen stabiliserats och inte ökat.

-Man behöver inte bli vegetarian utan man kan börja med att äta grönt en dag i veckan eller bara mindre kött och fisk. Man kan också köpa lite finare kött som svensk/lokalproducerat de gånger man äter kött. Viktigt är också att äta allt man köper hem och slänga så lite som möjligt.

En resa till Thailand förbrukar 1;5 års utsläpp från en personbil men man bör tänka förnuftigt och att man inte helt behöver sluta flyga fortsätter Davidsson.  Det man bör tänka på är att flyga mer sällan och att välja resor som inte har någon mellanlandning eftersom det är då det krävs extra energi. Stanna också borta lite längre och välj resmål som ligger närmare. Man kan ju också välja att åka tåg eller semestra i sitt eget land vilket är det bästa alternativet.

 

Vi slänger 80 000 ton kläder i Sverige/år vilket är ofattbart mycket.  Vi bör köpa mindre och använda plaggen mer. Byta med varandra eller skänka dem till secondhandbutiker. Vi borde också kunna köpa mer kläder från just Secondhand och därigenom få en mer personlig stil samtidigt som vi värnar om hållbarheten.

Alla kan göra något och man måste börja med sig själv som att konsumera smart och ifrågasätta främst oss själva om vi verkligen behöver den här produkten. Vi måste också efterfråga produkter som är bättre för hållbarheten och ställa frågor om exempelvis ursprungsland av kött och fisk både när det gäller butiker och restauranger. Vi måste också börja ifrågasätta olika butikers hållbarhetspolicy. Ju mer som frågar ju, ju mer efterfrågat det blir ju större möjlighet till förändring. Det är i slutänden vi konsumenter som har makten. Vi måste bara Starta vågen, hållbarhetsvågen

 

Detta kan du själv göra

Tänk kvalitet i stället för kvantitet.

Inte köpa nytt förrän det gamla är trasigt.

Plastbanta

Laga om det går sönder

Köpa secondhand

Undvik engångsgrejor.

Byt och ge bort.

Välj miljömärkta försäkringar

Använd naturmaterial vid renoveringar.

Gör eget schampo och andra hygienartiklar.

Tvätta kläder sällan, vädra dem och tvätta med tvättnötter.

Gör egna produkter som kan användas till städning.

 

Efter att ha varit på en föreläsning om medveten konsumtion får jag och många av deltagarna konkreta råd hur vi bör tänka. Det gav framtidstro och viljan att starta vågen till en mer medveten konsumtion. Det är bara och hänga på och det inte bara hjälper klotet utan också dig att mildra klimatångesten, ha färre saker att hålla reda på och mer tid att ta det lugnt och njuta av livet. Vill du veta ännu mer så gå på sidan www.medvetenkonsumtion.se

 

Pressbilder, med tillåtelse från, www.medvetenkonsumtions. se hemsida