EU AmbassadörerNyheterSenaste

Choklad & Vin & Handel

Choklad är gott!

Det finns stor chans att just du som läser detta gillar choklad eftersom 50% av världens choklad konsumeras av européer. Varje europeisk mataffär säljer någon slags choklad. Schweiz har högst konsumtion per capita (per person), Tyskland är tvåa i världen på chokladkonsumtion och trea kommer Irland. Sverige ligger på sjätte plats. 

Italien, Spanien och Frankrike är de största vinproducenterna i Europa

Européer älskar vin och de flesta europeiska länder har åtminstone en liten produktion av inhemskt vin om klimatet tillåter det. Italien, Spanien och Frankrike är de tre största vinproducerande länderna i Europa och står för 70% av vinproduktionen i världen. Portugal, Frankrike och Italien är de tre länder som konsumerar mest vin per capita. Sverige ligger även här på topplistan på nionde plats.  

Fri handel mellan medlemsländerna är en av EU:s grundprinciper

EU är en av världens mest handelsinriktade ekonomier och är världens största inre marknad. Frihandel mellan medlemsländerna är en av EU:s grundprinciper, och EU arbetar också för en öppnare världshandel. Mellan 1999 och 2010 fördubblades EU:s handel med omvärlden och motsvarar nu över 30 procent av EU:s bruttonationalprodukt (BNP). EU ansvarar för medlemsländernas handelspolitik och förhandlar fram avtal för deras räkning. EU samarbetar aktivt med länder eller regionala grupperingar för att förhandla fram handelsavtal. Avtalen ger ömsesidigt förmånlig tillgång till marknaderna i både EU och de berörda länderna. Det ger företag i EU möjlighet att växa och det blir också enklare för dem att importera råvaror som de använder i sin produktion. 

Emil Holappa Juntti

Källor:

De äter mest choklad | Chokladbloggen 

Länderna som dricker mest vin per person i… | Allt om Vin (expressen.se) 

Handel | Europeiska Unionen (europa.eu)