Senaste

Hilja-Maja och Salsabil satsar på Sveriges Ungdomsråd

De flesta av oss här på skolan har hört talas om att Haparanda har ett ungdomsråd, men jag tror att inte alla vet om att ungdomsrådet är en del av någonting större. Hilja-Maja Nurkkala och Salsabil Mahmoud går båda i NA3, är aktiva i Haparanda ungdomsråd och har just fått viktiga poster i ungdomsrådets övre organ: Sveriges Ungdomsråd.

Mellan den 23-25 mars åkte Hilja-Maja och Salsabil till Skövde för att representera Haparanda i Sveriges Ungdomsråds årsmöte. Under ett av mötena började båda två förstå att de skulle få ha hand om några nya förtroendeposter. Det slutade med att Hilja-Maja blev utvald till en av de två verksamhetsrevisorerna och Salsabil blev en del av den nya valberedningen.

– Allt var väldigt spontant. Jag kände att jag ville involvera mig mer och jag kom upp som förslag till att bli verksamhetsrevisor, berättar Hilja-Maja för mig och ler.

Salsabil fick sin post under samma möte.

– Det var flera som kandiderade till valberedningen, så alla nominerade fick turas om att gå upp i talarstolen och prata. Efteråt fick de som inte kandiderade komma överens om vilka som skulle bli valda, berättar Salsabil.

Hilja-Maja visste att Salsabil skulle bli vald innan hon själv visste om det.

– Det var lite roligt eftersom jag var rösträknare, så det var lite roligt att jag behövde vänta med att berätta det för henne, trots att vi satt bredvid varandra, berättar Hilja-Maja.

Hilja-Majas uppgift är att se till att styrelsen arbetar som de ska.

– Som verksamhetsrevisor ska jag se till att de följer verksamhetsplanen, alltså att de gör det som har bestämts och ingenting annat, berättar Hilja-Maja.

Salsabils uppgift kommer vara att välja ut nästa års styrelse.

– Jag och de två andra som blev valda till valnämnden kommer att intervjua de aktiva medlemmarna och ta fram kandidater som vi tycker är lämpliga. Det brukar alltid bli mer jobb när nästa årsmötet brukar närma sig, för det händer ofta att folk väljer att hoppa av, berättar Salsabil.

På grund av att organisationen är utspridd i mindre avdelningar över hela Sverige kommer Salsabil och Hilja-Maja att försöka arbeta via internet och under uppkommande kongresser. Både Salsabil och Hilja-Maja är mycket fästa vid organisationen och är glada över att de kommer att få bli mer engagerade inom föreningen.

– Vi kommer nu att ha våra poster i ett år fram tills nästa årsmöte 2019. Vi får se om vi blir valda igen, det brukar inte vara så vanligt att man får ha sina poster i flera år. En dröm skulle vara att få bli ledamot, men allt är lika roligt, säger Hilja-Maja.

– Samma här, men jag ska börja plugga, så vi får se hur det går i framtiden, avslutar Salsabil.

Om någon skulle vara intresserad av att veta mer om Sveriges Ungdomsråd kan man höra av sig till medlemmarna i Haparanda ungdomsråd.