MatPEPP

“Sima” – inför valborg

Finsk mjöd är en traditionell dryck under valborg i Finland. Mjöd som också kallas för ’‘Sima’’ kommer ursprungligen från 1700-talet. Då dracks den bara av överklassen eftersom att honung och socker var svårt att få tag på under den tiden. Finsk mjöd är sötare än det skandinaviska mjödet och innehåller en liten mängd alkohol. Idag är ”Sima” en av den mest omtyckta drycken under valborg.

Så här tillagar du ”Sima”:

Ingredienser:

• 8 liter vatten

• 2 – 3 st citroner

• 1/2 kg farinsocker

• 1/2 kg socker

• 1/4 tsk färsk jäst

Tillagning:

Skrubba citronerna med en borste. Skala den gula delen av skalet på citronen och pressa ut citronsaften. Lägg sockret och skalen i en 10 liters hink.

Koka upp hälften av vattnet och häll det över sockret och citronskalen. Vill du ha mörkare mjöd så kan du ersätta allt strösocker med farinsocker. Tillsätt resten av vattnet och citronsaften i hinken. Sedan tillägger du jästen i den ljumma blandningen. 

Efter 24 timmar häll då upp blandningen i så många flaskor du behöver. Tillsätt en tesked socker och några russin i varje flaska. Vrid korken så att den sitter löst för att trycket ökar i flaskan under processen. Mjödet blir klart inom en vecka, ifall att det förvaras på ett svalt ställe. I rumstemperatur blir det klart inom tre dagar.

Förvara mjöden på ett svalt ställe och drick upp det inom en vecka. Med detta recept blir det ungefär 9 liter mjöd.