PEPP

Inför UF-mässa

UF-mässan för år 2018 närmar sig med stormsteg. Man inte bara ser utan också hör hur det arbetas allt mer frenetiskt för att hinna med det sista finliret inför mässan i Luleå. Montrar byggs upp och ändras. Logotyper skrivs ut eller målas på skivor eller kartong. Broschyrer, visitkort och annonser skrivs ut viks och packas till mässan. Naturligtvis önskar vi alla deltager på  UF-mässan en rolig, lärorik och lyckad dag.

Här några korta intervjuer om hur arbetet inför mässan fungerar och vad man har för förväntningar.

Snömännen UF består av tre grabbar som går Handels och admninistrations programmet åk 3 och driver ett tjänsteföretag med snöskottning. Till mässan säljer de hinkar med sand blandat med tösalt i 5 liters hinkar. Lätt tillgängligt att ha på trappen för snabb sandning.

-Vi har förberett oss genom att fixa till montern, göra visitkort, annons och broschyr till mässan och sist men inte minst blanda sand och tösalt i en lagom mix.
-Vi kom i gång lite sent med montern eftersom vi inte visste hur vi skulle ha montern men det är nog så att vi jobbar nog bäst med kniven mot strupen säger en av företagarna med glimten i ögat.
-Våra förväntningar inför mässan är att vi får sälja slut på sandhinkarna och att vi slutligen också får ett betyg i kursen.

 

Företaget Style UF som drivs av Ali och Emilia från Naturvetenskapliga programmet åk 3
-Vi har förberett oss genom att bygga vår monter, måla logotypen stort på en masonitskiva som skall finnas på bakväggen i montern. Vi har också gjort visitkort, broschyr och annons till mässan.
-Montern har tagit mycket mer tid än vad vi beräknat men det har också varit roligt med mer praktiskt arbete eftersom vi går ett program som kräver mycket studier. En miss har varit att våra beställningar/leveranser av smycken har tagit mycket längre tid än vad vi beräknat. Bra att veta ifall man beställer produkter.
-Vi skall vara med på tävlingen Bästa monter och Bästa vara. Hoppas att vi får bra placering och säljer bra av våra produkter avslutar Ali.

 

Frida och Ylva som är med och driver företaget More Space UF med ytterligare tre andra elever från ekonomi- och samhälls-programmet åk2. Företaget är redan kvalificerad som 1 av 10 till Årets affärsplan i Norrbotten. Vinnare kommer att utses under mässan i Luleå den 22/2.
-Vi hoppas att det blir en rolig och minnesvärd dag och man har ju en förhoppning om att vinna årets affärsplan säger företagarna.
Ida, en annan deltagare i vårt företag skall också delta i tävlingen som Bästa säljare vilket också blir spännande att följa.
Angående montern säger Ylva och Frida.
-Vi har sedan länge planerat vår monter och tänker också på att allt skall passa ihop. Allt från själva montern till kläderna. Vi har fått arbeta väldigt mycket på fritiden med vårt företag men det har varit lärorikt exempelvis har vi fått goda kunskaper om hur man startar och driver ett företag.

New Home UF är ett företag som har valt att arbeta med hantverk. De tillverkar egna ljus av återvunna ljusstumpar samt ljushållare av betong. De fem företagarna går på Vård och omsorgsprogrammet åk 2. Tre av deltagarna Emilia, Matilda och Elin sitter och dekorerar sina ljus.
-Vi vill att alla skall känna sig som hemma när de kommer in i vår monter och att montern skapar önskan att köpa våra produkter säger Matilda.
-Vi har arbetat mycket på vår fritid när vi tillverkat ljusen och hoppas på god försäljning under mässan tillägger Emilia.
-Våra förväntningar under mässan är att vi får bra placering i tävlingen Årets Hantverk eller till och med vinna eftersom vi har ett riktigt bra hantverksprodukter avslutar företagarna.