10 roliga fakta om Nederländerna

10 saker Du kanske inte visste om Nederländerna

1. Alla cyklar – Totalt finns det 22,5 miljoner cyklar i Nederländerna. Detta innebär att varje holländare äger en eller flera cyklar.
2. Osten – Varje år producerar detta härliga land 650 miljoner kilo ost (!!!). I genomsnitt äter en holländare 17 kilo ost per år.
3. Platt som en pannkaka – Nederländerna är helt platt. Vaalserberg är det högsta “berget” på bara 323 m över havet. Det kan knappt klassas som en kulle, eller?

 4. Längst i Europa – Människor från Nederländerna är längst i hela Europa, och också i snitt väldigt unga jämfört med resten av Europa.
5. Under ytan – Om vattnet skulle stiga bara lite i världen så skulle Amsterdam vara en av de första städerna att försvinna, för hela staden ligger egentligen under vattenytan. Alla hus är byggda på träpelare, under centralstationen finns det ungefär 6000 stycken. 21% av Nederländerna ligger under havsytan.

 

6. Broarna – Eftersom landet består av en massa vatten, är broar nödvändigt för att kunna åka från en plats till en annan. Enbart Amsterdam har 1 281 broar!
7. Väderkvarnar – Nederländerna har cirka 1170 väderkvarnar.
8. Amsterdam – som är Nederländernas huvudstad har flest museum per yta i hela världen.
9. Tulpanen – Som är den holländska symbolen, kommer inte ursprungligen från Nederländerna. Tulpanen kommer ursprungligen från Iran, Afghanistan och Kazakstan.
10. Lutande hus – De flesta husen i Amsterdam lutar mer eller mindre åt ena eller andra sidan, eller ut mot gatan. När man förr i tiden fraktade saker in och ut ur huset var det vanligaste och enklaste sättet en lyftkrok och ett rep, som hade fäste så att man enkelt kunde hissa upp och ner sina saker direkt från gatan och in genom fönstret på översta våningen. Men lyftkrokarna som var massiva och tunga slog ofta sönder fönstren när de vajade upp och ner längs med husväggen. Så därför byggde många sina hus framåtlutande, så att lyftkroken inte skulle komma åt att vaja in mot fasaden.

Ida-Mari Rahkola och Lotta Johansson, SA3