Sörj inte, organisera er!

Salem Yohannes höll föreläsningen Rasism 101

Sörj inte, organisera er!

Haparanda Ungdomsråd skickade under höstlovet sex personer till Sveriges Ungdomsråds största årliga träff, IRL17. På IRL träffas ungdomsråd från hela landet för att umgås, gå på föreläsningar och workshops för att lära sig nya saker om viktiga ämnen som rör samhället. I år var temat: ”Sörj inte, organisera er!” där vi lärde oss att arbeta tillsammans för att lösa problem. Under fredagen, frustrationsfredag, hölls flera föreläsningar. Föreläsningarna handlade om olika men väldigt viktiga ämnen: sexism och näthat, kriminalitet och droger, rasism, kolonialism i Sápmi och extremism via nätet. Där fick vi bland annat lära oss om vad som klassas som näthat och vad polisen gör åt det och om att svenska fängelser inte är så bra som vi tror. Vi fick också veta om hur rasism kan utspela sig i samhället, om hur vår egen ursprungsbefolkning samerna blir bortglömda, och hur vi omedvetet blir påverkade på internet.

Beatrice Eli uppträdde under lördagskvällen

Under lördagen, lösningslördag, var det dags för workshops. Vi fick lära oss hur man skapar en kampanj, hur man medlemsvärvar och om det juridiska rättsystemet. Vi fick även se en film om ungdomar som har organiserat sig i Göteborg och hur de kämpar på trots motstånd från kommunen. Under helgen fanns det även separatistiska forum, för HBTQI+ personer och personer som rasifierats av samhället. Övriga människor fick prata med varandra om hur man är en bra allierad.

Under lördagskvällen fick vi besök av två personer. Den ena var vinnaren av Ortens poet i Borlänge, Ahmad Kullab, som läste upp sin egenskrivna poesi för oss. Den andra var Beatrice Eli som spelade live för oss. Resten av kvällen spenderades på dansgolvet.

Vi på Haparanda Ungdomsråd tyckte att IRL17 var fantastiskt rolig och givande. Alla föreläsningar var mycket intressanta och berörande. Efter resan fick vi alla ny energi och inspiration för att fortsätta vårt arbete och utveckla vårt eget ungdomsråd. Vi har träffat så många underbara människor under denna helg och är väldigt tacksamma. Vi hoppas att fler ungdomar vill engagera sig i ungdomsrådet så att de också ska få möjligheten att åka på resor som denna. Kontakta oss, personligen eller via nätet (Facebook, mail eller Instagram) för att komma och testa på att vara med i ungdomsrådet!

 

Kajsa Eliasson Apelqvist, Salsabil Mahmoud och Hilja-Maija Nurkkala från Haparanda Ungdomsråd.

 

En reaktion till “Sörj inte, organisera er!

 • 15 mars, 2018 kl. 20:33
  Permalink

  Det som händer är väldigt skrämmande i min åsikt. Jag lägger specifik fokus på meningen ”Under helgen fanns det även separatistiska forum, för HBTQI+ personer och personer som rasifierats av samhället. Övriga människor fick prata med varandra om hur man är en bra allierad.” Att dela upp människor på detta sätt baserad på deras grupptillhörighet är otroligt farligt. En av västvärldens äldsta idéer är att man ser människor som individer och inte som gruppmedlemmar.
  Vi har försökt några gånger att dela upp människor på detta vis under 1900-talet och resultatet har inte varit önskvärt—inte ens nära önskvärt. Nazistiska Tyskland delade upp människor efter ras/etnicitet (arier mot etniska minoriteter); hur slutade det? Sovjet delade upp människor efter socioekonomisk klass (proletariatet mot kapitalisterna); hur slutade det? Vi har även Maoistiska Kina, den värsta av alla. Cirka 100 miljoner människor dog på grund av dessa ideologier och jag undrar om det är tillbaka till det hemska 1900-talet vi verkligen vill.
  Hur var det Martin Luther Kings tal löd?: ”Jag har en dröm, att mina fyra små barn en dag skall leva i en nation där de inte blir dömda efter sin hudfärg, utan efter deras karaktärs innehåll.” Vi borde sluta dela upp människor efter grupptillhörighet och fokusera på individen!

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *