Juletiden!

Redan i slutet på november blir jag lika överraskad varje år över att julen återigen knacka på dörren. Varje år känner jag också paniken gripa tag i mig över saker som man borde gjort för länge sedan, saker man borde göra just nu och sannerligen saker som man inte kommer att hinna göra. Hur kommer det sig att tiden bara försvinner vilket jag vet att jag upplever med många andra. Tiden tycks ha fått vingar och rusar i väg i allt snabbare fart vilket således leder till att mindre och mindre tid finns för umgänge och julfrid. Frågan jag ställer är vem är det som stjäl min tid? Vem bär ansvaret för tiden inte räcker till och finns det något jag kan göra?

Förra årets julklapp var ett återvunnet plagg som räddade min jul eftersom det mest av klapparna låg i min garderob. Jag hoppas verkligen att många nappade på den perfekta lösningen och slapp söka efter julklappar i butiker samtidigt som ekonomin blir lidande över klappar som de kanske inte önskat sig. Alla vet också hur tiden rusar i väg när man shoppar samtidigt som stressnivån når oanade höjder. Jag kan konstatera att tiden, lugnet och samhörigheten är vår tids stora bristvaror som är värd oändligt mycket mer än vi anar.

Årets julklapp, som varje år sedan 1988 getts ut av Svensk Handel som årligen uppmärksammar en produkt eller fenomen som representerar samtiden. Med stor förväntan inväntade jag tillkännagivandet av Året julklapp 2019 och med stor glädje kan jag meddela att även årets julklapp är en fantastisk företeelse. ”Året klapp” kan kanske ge svaret på frågan om vem som stjäl stor del av vår tid. En enkel pryl som kan råda bot på detta och samtidigt kommer att sprida glädje, lugn, samhörighet och fridfullhet i en av årets största helger. I år är klappen en mobillåda där man lägger sin mobil för att äta god julfrukost, lunch och middag. Se på Kalle Anka tillsammans, spela sällskapsspel eller bara umgås och ta det lugnt utan att ideligen se/använda mobilen under dagen eller åtminstone vissa tider under dagen.

Kan enkelt köpas och har ett pris från några hundralappar till flera. Mitt tips till julen för att spara på resurserna och tänka klimatsmart och själv tillverka en egen personlig liten nätt och behändig låda. En låda att ha själv eller ge bort. Samtidigt ger det ett lugn att arbeta med händerna vilket också är avstressande för en överhettad hjärna. Forskning visar på att det finns effekter på hjärnans utveckling genom handens arbete. Enligt Töres Theorell påpekar han att barn tidigt bör träna både finmotoriken och grovmotoriken, och använder sina händer till skapande aktiviteter. Handen har kopplingar till fysiologi, neurologi och psykologi – men också till vår språkutveckling. https://modernpsykologi.se/2017/04/19/nu-okar-intresset-for-handens-betydelse-for-hjarnan/
Här kommer ett exempel på hur man kan stressa av sin hjärna genom att arbeta med händerna samtidigt som du sparar på jordens resurser och gör en produkt som förhoppningsvis ger dig mer tid och gemenskap.

Mjölpaket klipps till.
  1. Hitta en låda i lämpligt format en kartong eller mjölkpaket som min ”Rest Nest”
  2. Klipp eller skär till önskad form ex dörr till ”Rest Nest” och litet kikhål i dörren eller välja bara enkel, rak modell. Vill man kan man sätta fast en ståltråd baktill på ”Rest Nest” för att kunna hänga upp på väggen.
Tapet på utsidan, silkespapper på insidan

3. Måla eller i mitt fall limma på tapet eller bilder/fotografier från en bok. Måla också insidan med akrylfärg alt limma på silkespapper. Låt torka.

4. Skär en kartong i lagom storlek till botten och limma på grillpinnar av trä med bra mellanrum för plats för en eller flera mobiltelefoner. Limma pinnarna på bottenplattan och måla och låt det torka.

Bottenplatta

5. Monter ihop bottenplattan i kartongerna och limma gärna fast den. Sätt/limma alt sy knappar med tråd som lås på ”Rest Nest”

Klar! Dags att hängas upp och användas.

Färdig att hängas uppKänslan av välbefinnande infinner sig efter ett hårt arbetspass för hjärnan med problemlösning och konstruktion av ”Rest Nest” Nu är det bara att lägga mobilerna i lådorna och vänta på att tiden ramlar över en och att gemenskapen och julfriden kommer smygande inom en snar framtid.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *