”Kära tjejer, behandla varandra med respekt som män skulle ha gjort”

En mening som kan trigga igång hos många feminister. Vadå som män skulle gjort tänker ni nu. Jo, vad jag egentligen menar är att vi tjejer ständigt ska prata skit om varandra. Från den ena munnen
till den andra och där emellan har skitet hunnit omvandlas till ännu mer skit.

Vi allra flesta kvinnor kallar oss för feminister. Vi protesterar högt på Facebook när det kommer till en artikel om en våldtäkt, vi hyllar artister som vågar stå upp för kvinnors rättigheter och vi arbetar hårt för att nå ett
mer jämställt samhälle. Det är otroligt bra att vi gör det, men mitt någonstans i allt detta vimmel fattas det en viktig grundsten, – att vi kvinnor ska stötta varandra i det verkliga livet också!
Vad hände med den grundstenen? Den allra viktigaste av dom alla för att vi ska kunna ha ett jämställt samhälle där vi alla kan behandla varandra med respekt och likvärdighet.
Hur ska vi någonsin få starka kvinnor i samhället om det enda vi gör är att kasta paj på varandra?

Den utfrysning och bakom-ryggen mobbning som vi kvinnor utsätter varandra dagligen för gör att vi blir mer osäkra och får en försämrad självkänsla. Negativa och ironiska kommentarer om varandra hela tiden hit och dit. Om det inte handlar om utseende så handlar det om sin roll som mamma eller sin yrkesroll. Det är få kvinnor som kan ge kommentarer till varandra såsom ”vilken fin blus du har” eller ”vilka läckra pumps du har”, utan istället ger vi blusen och pumpsen en liten extra blick och säger ”varför ska du alltid ha på dig svart” eller ”oj, det var värst vilka långa klackar det var på dom där pumpsen”, sen skrattar vi lite ironiskt efteråt. Det är exakt såhär vi tjejer och kvinnor beter oss mot varandra, ren avundsjuka. Det här är situationer som sker på arbetsplatser där fullvuxna kvinnor arbetar. Vi kvinnor ska alltid vara så himla kritiska mot varandra, och vi ska alltid se varandra som ett hot eller en konkurrent.

Hur tänker vi att vår framtid kommer att se ut om vi fortsätter så som vi gör? Ska vi fortsätta lära våra framtida döttrar hur vi kvinnor behandlar varandra, eller borde vi istället börja stå upp för varandra och sluta vara så himla avundsjuka och alltid se ner på varandra.
Alla tjejer och kvinnor där ute, gör din vän lite extra glad och släng en fin kommentar om hennes blus istället för den där ironiska avundsjuka kommentaren. Vi ska stötta, hjälpa och föra varandra framåt istället för bakåt.

”Sissi”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *