Årets Draknäste

Tornedalsskolans Draknäste är åter avklarat för detta år och det har varit intensiva veckor med mycket planering och nerv. Årets företagare är ett 30-tal enligt Eva Stjernström som är en av lärarna för kursen Entreprenör/ung företagsamhet.

-Många har mycket bra affärsidéer och många är också taggade men nervösa för mötet med Drakarna. Sami Talonen som är ny lärare inom ämnet säger att det är härligt att se företagarnas utveckling före och efter mötet med Drakarna.

Abdigani Nasir från företaget Smart by UF, Sami Talonen och Eva Stjernström

-De är nervösa innan men deras självförtroende stärks vilket man ser när de kommer ut ur nästet. Jag tror också att entreprenörskap och Draknästet är ett givande moment som också stärker eleverna i andra ämnen avslutar Sami Talonen.

Sakariya Ali, Abdinasir Hassan och Ahmed Mohmed

Just före ingång in i Draknästet hann jag fånga in några företagare för en kort intervju. VIP Frisör UF Ahmed Mohmed, Abdinasir Hassan och Sakariya Ali säger att de erbjuder professionell klippning till ett mycket bra pris. De tycker att kursen entreprenörskap/Ung företagsamhet är bra eftersom de får arbeta mer praktiskt. De känner sig lite nervösa inför sin presentation men tror och hoppas att det skall går bra.

Smart buy UF bestående av Abdikani Nasir, Daud Rezai och Atia Al Hasan köper produkter från olika företag och säljer dem vidare till ett bra pris genom sin hemsida. – Vi var lite nervösa inför Draknästet men vi hade tränat mycket så det kändes ändå bra, säger företagarna.

-Drakarna var jättebra. De var positiva till vår affärsidé och ställe bra frågor om den ekonomiska delen som vi har bra koll på avlutar VD Atia Al Hasan.

Carolina Harila, Josefin Kunnari och Julia Kreivi driver företaget CaJoJu UF. De är alla från olika klasser men tycker ändå att det går riktigt bra att driva företaget tillsammans.

Julia Kreivi, Josefin Kunnari och Carolina Harila

-Vi umgås ju även på fritiden vilket jag tror är en viktig orsak till varför det fungera så bra säger VD Carolina Harila.

-Vår affärsidé är att sälja ekologiska och närproducerade hudvårdsprodukter samt egentillverkade, designade smycken fortsätter hon.

Om Draknästet säger Julia Kreivi som är marknadsföringsansvarig i företaget att det var lite nervöst före mötet med Drakarna och att hon själv var lite orolig för att det svenska språket inte skulle fungera bra men det gjorde det ju säger hon glatt.  Josefin Kunnari, ekonomiansvarig säger att hon glömde visas saker i sin presentation och det kändes bra att de andra fyllde i det jag missade. Alla i gruppen är överens om att det är spännande att arbeta med Entreprenörskap och Ung företagsamhet ”eftersom man får arbeta med något man tycker om,” avslutar ett samspelt gäng.

Drakarna Anna Angeria, Jussi Mikkola, Och Peter Mariin
samt läraren Kari Tikkala

Enligt Drakarna Peter Mariin, Roland Hagelind, Anne Angeria, Pia Hulkoff och Jussi Mikkola var det många fantastiska idéer kommit fram och att de sett många mycket bra presentationer av företagarna. Det var en mycket svår uppgift att utse en vinnare vilket tillslut blev omöjligt. Det blev tre pristagare, 4theFuture UF med Oliva Bjoang, En skopa kärlek UF med Vera Vennerström och Meänkassi UF med Wilma Pounu och Jonna Vallgren.

Pia Hulkoff , Drake, kramar om
Vera Vennerström som driver företaget
”En skopa kärlek UF”

Meänkassi UF med Wilma Pounu och Jonnas Vallgrens affärsidé är att sälja miljövänliga smarta och snygga alternativ i stället för plastpåsar. Detta i form av fruktpåsar, tygkassar med tryck på Meänkieli. De tyckte att Drakarna var lite läskiga till en början men de var positiva till deras affärsidé och de fick också idéer på hur de kan utveckla sitt företaget. Vi är mycket nöjda med vår insats och tycker nu i efterhand att entreprenörskap och Ung företagsamhet är toppen. I frågan vad de skall göra med vinsten svarar företagarna. Personalvård, till en början. Vi måste fira med att äta något riktigt gott!