Yrkestävling för vård-och omsorgselever i Haparanda

Vård- och omsorgscollege tillsammans med WorkSkills vill få fler unga att satsa på vård- och omsorgsyrken och ordnar därför tävlingar för elever som går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet runt om i Sverige.

Sakarias, Banchi, William, Sanni och Hammidullah

På Klippans vårdhem har idag fem elever, Banchi, Sanni, William och Sakarias från Björknässkolan i Boden och Hamidullah från Tornedalsskolan tävlat i vanligt förekommande vård- och omsorgsuppgifter med publik.

Publiken på Klippans vårdhem

De tävlande fick ett uppdrag (som de inte visste i förväg) att läsa in på 10 minuter och därefter skulle de agera i en verklighetstrogen miljö med statister i max 30 minuter. Tävlingen blev lite av en teater där publiken fick se vad det kan innebära att arbeta i ett vårdyrke.

De tävlande bedömdes därefter av domare utifrån hur de hanterade de olika situationerna i uppdragen. Domarna gav även feedback och återkoppling på de tävlandes agerande.

William och statisten

Banchi från Björknässkolan

Vinnare blev Banchi Wale från Björknässkolan, hon kommer att få tävla vidare vid Yrkes SM i maj 2020 som sker i Helsingborg.

Med på tävlingen fanns också Catarina Lindahl-Petaja, Kronoberg och Ingrid Säterberg, Västernorrland som är processledare för Vård- och omsorgcollege. De är projektledare för dessa skoltävlingar på uppdrag av WordSkills och båda var nöjda med de tävlande och tyckte att det var mycket trevligt att få besöka Haparanda och träffa dessa duktiga ungdomar.