Lär dig mer om Rumänien


Rumänien är ett land som många ofta inte har någon större uppfattning om. Trots att landet är en del av EU är det sällan som det skrivs om det europeiska landet i svenska medier. År 2007 blev Rumänien en del av EU, och medlemskapet är en av anledningarna till att vi skriver om landet den här veckan.

De traditionella maträtterna som förknippas med Rumänien sägs av flera källor ha inspirerats av dess grannländer. Köttet är en framträdande del i maträtterna, tätt efter surkålsdolmarna, som också är starkt förknippade med landet. Alkoholvanorna i landet är bland de högsta i Europa, tillsammans med Vitryssland, Ryssland, Moldavien, Litauen.

Av de turistmål som erbjuds i Rumänien finns det diverse intressanta platser som har uppmärksammats på internet. Den brittiska tidningen The Telegraph berättar bland annat om världens mest uppskattade bibliotek, med vita väggar som klär in de utställda böckerna. De europeiska bison oxarna kan också påträffas i landet, samt världens tyngsta byggnad. Bland popkulturens största gestalter, greve Dracula, kommer även ursprungligen från Transsylvanien i Rumänien. Landet är även kända för deras detaljrika kyrkor och kyrkogårdar, som många väljer att beskriva som spektakulära. Ett exempel är Sihastriaklostret i Putnei.

Att rumänska inte endast talas i Rumänien är det inte alla som vet. Totalt bor det ungefär 20 miljoner rumänsktalande i Rumänien. Ytterligare fyra miljoner talare har bosatt sig på annan plats i världen, där Moldavien har bland det största antalet talare i denna kategori. Majoriteten av folket tillhör den rumänska ortodoxa kyrkan, och den konservativa levnadsstandarden är framträdande i vardagen.

Enligt NE uppslagsverk är lönerna är bland de lägsta i Europa. År 2016 kunde det konstateras att 40 procent av landets invånare utlöpte risk för att hamna i fattigdom, vilket bidrar till att Rumänien har kommit att bli bland de fattigaste länderna i Europa. Korruption och stora sociala skillnader drabbar för tillfället invånarna i landet, men det finns samhälleliga aktörer som arbetar för att
hjälpa människor i utsatta situationer.

Den tionde maj varje år firas Rumäniens självständighetsdag. År 1878 bildades staten i samband med befriandet från styret under Osmanska riket (1299-1923). Självständighetsdagen infaller inte på samma dag som deras nationaldag, som istället är den första december. Rumänien är en republik, det vill säga styrs av en president. För tillfället heter presidenten Klaus Johannis och är vald för det nationalliberala partiet PNL.

Matilda Forsberg och Ellen Bojang, SA3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *