Mönstring

Foto Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Varje år så får alla ungdomar i årskurs 2 på gymnasiet hemskickat ett frågeformulär från rekryteringsmyndigheten. Utifrån dina svar på frågeformuläret så kommer du bedömas huruvida lämplig du är för mönstring vilket är olika prövningar inför det slutgiltiga beskedet om att bli
intagen till militär tjänstgöring som i regel börjar hyfsat tätt inpå efter studenten.

Den 10 september så var det min tur att åka ner till Stockholm för att utföra mönstringen. I och med att resan skulle bli så lång så fick jag åka en dag innan själva mönstringsdagen. Resan började med kustbussen från Haparanda resecentrum till Luleå, av någon orsak så hade rekryteringsmyndigheten bokat mitt nattåg med avgång från Boden så det blev ytterligare en bussresa från Luleå till Boden där jag skulle med ett ca 10-12h långvarigt nattåg till slutdestinationen, Stockholm centralstation.

Foto Emy Åkerlundh/Försvarsmakten


Väl framme i Luleå så hade jag en lucka på ca 40 minuter för att äta middag och sträcka på benen inför den långa restiden som återstod. Bussresan till Boden blev däremot kortvarig och tog stopp redan i Sunderbyn, bussen gick sönder och med ca 15 minuter kvar till avgång med nattåg från Boden så var stressen ett faktum.

Min morbror som bor utanför Luleå var lägligt nog bara någon minut med bil ifrån mig så med tur i oturen så stod vi ändå fast vid hoppet att hinna till nattåget. Väl framme utanför Bodens järnvägsstation så ser vi tåget när det börjar rulla iväg och jag missar det med ca 30 sekunder. Då var det bara att tänka om, man får möjlighet att boka om datumet för mönstringstiden en gång och det hade jag redan gjort. Vid det här tillfället så är klockan kring 18 så ingen från rekryteringsmyndigheten är tillgänglig att komma i kontakt med. Jag fick göra en chansning på att inte få ersättning och bokar då ett flyg med avgång om ca 1 timma.

Efter en resa med många komplikationer på vägen så gör planet åtminstone en säker landning på Arlanda där mina kusiner hämtar mig. Nästa morgon tar jag tåget in till Stockholms centralstation som inte nog med allt var försenat och därifrån tunnelbanan till gärdet. Jag kommer trots allt endast
någon minut efter 08.00 fram till rekryteringsmyndighetens intagningsreception, där blir jag registrerad att jag är närvarande och får även en nyckel till ett skåp där jag kan låsa in mina grejer och en mapp för att förvara alla mina papper i som jag ska ha med mig under hela dagen.

Det stora hela började med ett inskrivningsprov som är ett typ av ”IQ-test” där min förmåga att se mönster m.m bedöms som kommer ge någon hum av min intelligens. Därefter blir jag hänvisad till ett väntrum, det tar lite tid men tillslut kommer en legitimerad psykolog och ropar upp mig, jag följer med henne och får vänta utanför hennes rum medans hon granskar mina papper lite mer ingående.

Foto Emy Åkerlundh/Försvarsmakten

Mötet hos psykologen var lite nervöst såklart då man mer eller mindre blev vänd ut och in, det frågades allt från relationer med familjemedlemmar till ens välmående rent generellt, men också angående ens inställning till det militära. Därefter var det lunchpaus och sedan dags för att träffa en sjuksköterska som gick igenom ens hälsodeklaration lite översiktligt och kontrollerade syn, hörsel och blodtryck samt, vägde och mätte en och slutligen så var det dags för styrketestet. Det gick ut på att göra ett marklyft ända upp till hakan som mätte ens styrka i newton, det gjordes i en isokai där vikten anpassar sig efter ens egna förmåga. Sjuksköterskan jag hade var lättsam och fick en att känna sig avslappnad och inte nervös överhuvudtaget, hon nöjde sig även inte med mitt första marklyft och pushade mig att göra 4-5 gånger så att jag uppnådde en stor diff i resultatet från första till sista gång vilket kändes bra.

Nästa steg blev att vänta på en läkare som bara skulle göra en kort undersökning före det var dags för det omtalade cykeltestet. Det var ca 5-6 cyklar placerade i ett rum där radion spelades, som en distraktion från hur jobbigt det eventuellt skulle kännas under testet. Fönstret stod öppet på glänt och fläktade med en acceptabel utsikt över hamnen mot Finlandsfärjorna. Likt de andra testerna så skulle man komma att bedömas på en skala från 1-9 där 4 eller 5 var godkänt. Det fullständiga cykeltestet varar i 15 minuter men man kunde sluta när det inte gick längre, man blev pushad och tillsagd om vilken nivå man för tillfället befann sig på samt hur långt det var till nästa då det successivt blev tyngre att cykla.

Efter detta så var alla testerna gjorda och jag anade att jag skulle bli antagen då ens mönstring blir avbruten om man inte klarat någon del. Jag blev skickad till sjätte våningen där jag fick träffa en handläggare som kollade igenom mina papper och resultat och bedömde utifrån det en passande placering åt mig. Jag blev preliminärt placerad i Boden som artillerisoldat i ca 9 månader med start från 17 augusti 2020.

Foto Jonas Helmersson/Försvarsmakten

Sammanfattningsvis så var mönstringen en spännande och ny upplevelse, efter beskedet om placering så blev man lite paff bara men jag ser positivt på militär tjänstgöring så efter ”chocken” hade lagt sig så kändes det mest roligt och spännande bara.

Mathilda Eriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *