Skolornas dagar

Den 4/9 – 5/9 besöker skolor i Norrbotten Norrbottens regemente i Boden. Försvaret ordnar dessa dagar så att ungdomar kan få information och chans att känna på hur det skulle vara att få en utbildning inom försvaret. Samtidigt är det en chans till rekrytering av unga till försvaret.

Information från hundfören

Dessa dagar gäller för elever på gymnasiet årskurs två, eftersom de inom en snar framtid kommer att få inkallelse till Försvarsmakten för mönstring.  Det finns i Sverige ca 95 000 ungdomar som går gymnasiet årskurs två. 14 000 av dessa kommer att få inkallelse till mönstring och slutligen kommer 4000 av dem att påbörja sin utbildning inom försvaret.

De som får sin inkallelse måste infinna sig till mönstringen.  Det är inte valfritt utan en skyldighet och om man inte infinner sig så kan man få åtalsanmälan utfärdat. Under mönstringen testas personen medicinskt, fysisk, psykiskt och de gör också ett inskrivnings-samtal som sedan sammanställs. Detta utmynnar i en profil som visar vilken utbildning inom försvaret som skulle passa just den individen. Utbildningen har olika längd beroende på vilken utbildning man går. Utbildningarna är allt från 4 – 11 månader och under utbildningen får man gratis resor, mat och logi. Efter avslutad utbildning får man en premie utbetalad/pengar. Därefter kan man fortsätta att utbilda sig inom försvaret eller få en krigsplacering och kallelser till repetitionsutbildning.

Hantera en skadad ute i fält

Upplägget under dessa dagar är bra, relativt kortfattade och går igenom flera olika stationer där eleverna får information men också möjlighet att känna och se på allt från hundförarens uppgifter till helikopterförarens utrustning samt sjukvårdsutbildning inom försvaret.  Allt var riktigt bra, säger en av eleverna från Tornedalsskolan.

-Man fick gå till olika stationer och kliva in i deras fordon vilken kändes häftigt. -Bra och intressant säger en annan elev. Jag kan tänka mig att göra militärtjänstgöringen om man nu klarar testerna under mönstringen.

Prova på Heimlich manöver

-Den manliga delen av besökarna från Torendalskolan verkar mer positiva till besöket på Bodens regemente medan den kvinnliga delen inte var allt för entusiastiska

-Nog var det väl bra men det intresserar mig inte och jag kommer heller inte vilja göra militärtjänstgöringen säger en av de kvinnliga besökarna.

-Det som var stor orsak till att det inte blev en riktigt positiv upplevelse var regnet som pågick hela dagen fortsätter hon.

-Man blev blöt och kall och det var skönt att sätta sig på bussen hem,  vilket stor del av besökarna från Haparanda höll med om.