Utbildning i brandsäkerhet

Tisdag den 3/9 tillbringade eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet år 1, förmiddagen på brandstationen i Haparanda. De var där för en utbildning i brandskydd och brandsäkerhet. Räddningsledare Marco Ibarra föreläste och eleverna fick göra praktiska övningar, till exempel att använda brandsläckare och brandfilt.

De fick dessutom veta hur det egentligen går till när man kontaktar 112, det vill säga, vad som händer när man ringer in. Eleverna fick också se och känna på all utrustning som finns i en brandbil.

Som tårtan på verket fick de även uppleva ett riktigt larm eftersom det i slutet på utbildningen kom in ett äkta larm. De fick då se hur det går till när brandmännen kommer till stationen gör sig i ordning och rycker ut med blåljus och sirener.

Krister Borg