Alla barn har rätt till skollunch.

Amazonas brinner. 

Häromdagen läste jag att Luleå Kommun inte längre kommer att erbjuda veganmat som skollunch och att elever som väljer att vara veganer hänvisas till salladsbuffén. Kommunen menar på att de inte är skyldiga att servera veganmat då den inte är nog näringsriktig. Då undrar jag om salladsbuffé är mer näringsriktig? Var finns proteinet, mineralerna, vitaminerna, kolhydraterna och fettet? Är det i isbergssalladen och de rivna morötterna? Jag är inte gymnasieelev i Luleå Kommun, och kan därför inte säga hur salladsbuffén ser ut där, men på min skola i Haparanda Kommun varieras inte innehållet i salladsbuffén särskilt ofta. När det väl händer är det bara enstaka blandsallader som byts ut. En icke varierande salladsbuffé är inte lika näringsriktig som de varierande varma luncherna. Man får inte lika mycket energi att orka med skoldagen från sallad som från en varm och hemlagad maträtt. Om Luleå Kommun vill följa skollagen, är de inte skyldiga att erbjuda alla elever en näringsriktig måltid? 

Mats Åström, avdelningschef för måltider inom skolan i Luleå kommun säger att han själv inte skulle nöja sig med salladsbuffé som lunch varje dag. Varför ska då gymnasieelever som gör ett aktivt val för en mer hållbar planet nöja sig med det? Varför ska de berövas på en tillräckligt energirik skollunch vilket kan påverka deras studieresultat då de inte orkar hålla sig fokuserade under dagen. 

På Skolverkets hemsida listas sex områden som är viktiga för att eleverna ska må bra under skoldagen och av skolmaten: maten ska vara näringsriktig, hållbar, god, trivsam, säker och integrerad i verksamheten. Salladsbuffé uppfyller inte dessa krav. 

Just nu brinner jordens lungor. Under maj månad avverkades mer regnskog än någonsin. På en minut avverkades så mycket som 2 fotbollsplaner av regnskog. Regnskog avverkas av flera anledningar. Det är främst för att ge plats till bete- och odlingsmarker samt virke. Bönder i Brasilien ser det som en billig och effektiv metod att bränna skog för att få flytta på gränsen och få större betesmarker. De vill ha mer mark för att kunna odla grödor och föda upp nötkreatur så de kan möta den stora efterfrågan av animaliska produkter. Om vi fortsätter att konsumera animaliska produkter som vi gör idag, kommer vi inte ha någon framtid. Du som läser detta har säkert barn eller barnbarn. Vill du som läser detta fortsätta att ignorera problemen och att inte göra något, därmed beröva oss på vår framtid? När dina barn eller barnbarn frågar dig om du gjorde något när det fortfarande fanns tid att rädda planeten, vill du svara ja eller nej? 

Vi måste alla hjälpas åt för att lösa klimatfrågan, och det finns mycket du kan göra. Du flyga mindre, åka mer kollektivt, återanvända saker, shoppa second hand, sopsortera och minska på plastanvändningen. Men det mest effektiva du kan göra är att äta mindre kött, bli vegetarian eller bli vegan. Jag tycker att alla elever ska erbjudas en näringsriktig skollunch för att orka med sina studier. Alla ska ha samma möjligheter att uppnå goda studieresultat. Jag föreslår att den vegetariska mat som idag erbjuds i skolan görs om till vegansk. På så sätt får alla elever möjlighet att lära sig om hållbar och näringsriktig mat, och vad man har för hållbara alternativ jämfört med kött. Att servera vegansk mat slår två flugor i en smäll – Alla får mat så de orkar och det blir mindre kostnader, eftersom man inte behöver tillaga flera olika specialkoster. Alla barn har rätt till skollunch. 

Och Amazonas brinner.

Ellen Rudeklint

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *