SKOLSTART! med tips och trix!

Nu kan vi väl ändå officiellt säga att sommaren är över och vi är tillbaka i verkligheten. En ny årskull med elever har anlänt till Tornedalsskolan och en gammal årskull påbörjar sitt sista år här med allt vad det innebär. Vi går mot mörkare tider och det är sedan gammalt att väl in i höstterminen kan motivationen för att plugga börja svikta och målen man sätter för vilka betyg man vill uppnå mjuknar.

Skolan ska vara kul och inte en börda men det kommer ändå tider då det är mer stressigt och då man måste kämpa hårdare. När skolan är över och examen är tagen kommer allt slit att vara så värt det när det resulterat i att du kan bli vad du vill.

Det är viktigt att man ställer krav på sig själv och sätter mål under läsårets gång, men det är precis lika viktigt att man tar hand om sig själv och sin hälsa. Jorden går inte under om du får ett B på det där provet du verkligen hade önskat och kämpat för att få ett A på, men det gäller ändå att hitta en balans.

Till det nya läsårets ära tänkte jag därför dela med mig av lite tips och trix angående studieteknik inför pluggandet och de kommande proven.

Miljö
Ta och börja med att göra dig av med alla distraktioner så som mobiltelefonen, datorn och sociala medier överlag. Vi lever i en tid där i princip allt är online så det bästa för att hålla fokuset för pluggandet är att använda hederliga böcker och pennor enligt min åsikt. Att variera sin miljö kan också göra pluggandet mer stimulerande, testa besöka biblioteket, ett fik eller varför inte din mormor för omväxlingens skull istället för att enbart sitta på ditt rum, det kan hjälpa för kunskapen att bli mer ihågkommen.

Uppdelning
Att försöka läsa alla 30 sidor som provet kommer att motsvara är ju sällan en bra idé. Därför är det bra ifall man delar upp det man ska lära sig och skaffar sig en helhetsbild av vad det är du ska kunna till och börja med. Inlärningsprocessen blir även mer effektiv om vi lär oss delar av helheten först.

Träning och sömn
Forskning har visat att det finns ett samband mellan fysisk träning och hjärnans förmåga att ta in ny information så när du känner att krafterna börjat ta slut, far ut och träna och rensa hjärnan och sen så gillar ju inte alla träning heller men en promenad är minst lika bra. Vi har nog alla vart där, kvällen innan provet så pluggar man järnet hela natten in i kaklet, men att plugga så på bekostnad av sömn är en dålig idé då det leder till en hög stressnivå. Det är bättre då att investera i en god natts sömn så hjärnan istället får bearbeta nyligen förvärvad information.

Ta hjälp av färger och fler sinnen
Ifall du sitter och läser till ett prov passa på och läs högt för dig själv, på så sätt visualiserar du inte enbart texten utan hör den också på samma gång. Det gör så att hjärnan tar intryck från två olika håll.

Tjorven

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *