Rektorn har ordet

Glada vappen!
Valborgsmässoafton står i skrivande stund för dörren och det är förutom brasor och sång även den traditionella mösspåtagningens tid. För våra studenter innebär det att de endast har ett fåtal skoldagar kvar av sin gymnasietid – tiden som i efterhand upplevs som en kort med betydelsefull period i ens liv.

Så här inför början av sommaren (i vissa delar av landet har redan temperaturer uppmätts som enligt definitionen indikerar meteorologisk sommar) delar jag med mig av några aktuella händelser som Tornedalsskolans webbtidning skriver om och är värda att uppmärksammas, samt tips som ni kan ta med er under den avslutande delen av terminen.

Vad är på gång?
Vi får gratulera Woman Body UF som gått vidare i den regionala uttagningen och ska nu representera Haparanda och Norrbotten på SM i Ung Företagsamhet som hålls i Älvsjö. Spännande! Affärsidén är att sälja keramikfigurer formade som kvinnokroppar med budskapet att alla ska känna att de får se ut som de gör.

Vi har även glädjen att gratulera Elina och Molly, Vård- och omsorgsprogrammet, som deltagit i ArcticSkills, en tävling i yrkeskunnande, och kom hem med ett tredjepris efter en jämn kamp. Tävlingen hölls i år i Kirkenens, Norge.

EU-dagen
Som EU-ambassadörsskola kommer vi givetvis uppmärksamma både EU-dagen den 9 maj, som vi i år ska fira på köpcentret vid gränsen samt kommande EU-val den 26 maj där förtidsröstning kommer att vara möjligt på Tornedalsskolan onsdag den 22 maj.

Betygssättning
Det kommer många frågor om när betyget ska sättas. Inom gymnasieskolan finns det inga terminsbetyg, utan betyget sätts när kursen är avslutad. För elever som inte tar studenten pågår kurserna till sista skoldagen. Efter det sätts betygen inom skälig tid, vilket innebär den tid lärare kan behöva för rättning och sammanställning. Enligt Skolverket ska all tillgänglig information ligga till grund vid betygssättning, och resultat från nationella prov ska särskilt beaktas, vilket innebär att det är viktigt att du som elev är väl förberedd inför detta prov.

Pepptips
CSNhar tillsammans med Kronofogdemyndigheten, Skolverket och Försäkringskassan dragit igång en kampanj med syftet att få fler att delta i gymnasieskolans undervisning. Vi vet sedan tidigare att den främsta anledningen till att elever inte blir klar med gymnasieskolan och klarar en examen beror på att eleven inte deltagit i undervisningen.

Vissa skolor har problem med elever som stör undervisningen och det finns ett förslag om att införa betyg eller omdöme i uppförande. Vissa röster menar på att det inte kommer att ha någon verkan. Vad vi även har vet sedan tidigare är att alla elever i de flesta fall vill gå skola och klara sin utbildning på ett bra sätt. Hur vi ska komma åt dessa problem är det tyvärr ingen som har en bra lösning på i dagsläget.

En viktig faktor i sammanhanget, som även har en påvisad positiv effekt, är att skola och föräldrar/vårdnadshavare är eniga om vad målet ska vara och att dessa drar åt samma håll. Det är alltid eleven som hamnar i kläm ifall skola och hem inte är eniga, och i de flesta fall när ungdomen/eleven måste välja sida blir det att dela föräldrarnas åsikt.

Poddtips
När vädret lockar till utevistelse och promenader kan det vara trevligt med något intressant att lyssna på i lurarna. Gymnasielvalspoddenhandlar om sådant som i första hand rör elever på gymnasieskolan. Här kan du få veta mer om hur det är att bo på internat, driva UF-företag eller hur du kan dryga ut ekonomin.

Önskar er alla en trevlig valborgsvecka!