Har du tänkt köpa ett par nya vårskor, kanske i skinn?


För att få djurskinn att bli mjuka används ett hundratal kemikalier i en process som kallas garvning. Ämnet krom används till 90% i denna process. Det är farligt för de som hanterar skinnen. Fair Action har granskat detta och funnit att de läderarbetare i länder som bland annat Indien ofta lider av hud- och luftvägssjukdomar på grund av de kemikalier som används i processen. Fair Action arbetar för att skokedjorna ska kunna garantera att lädret till de skor som de säljer inte utsätter arbetarna för hälsofarlig kemikalier.

Vi kan också försöka påverka skobutikerna när vi handlar genom att ställa frågor om de har skor med särskilda krav på miljö och social hållbarhet och om butiken säljer kromfria skor? 

Om du tycker att detta är intressant kan du kolla på nätet, Medveten Konsumtions Ekoguide, där finns det tips på butiker som säljer skor med ekorekoprofil.

Fair Action är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. De granskar hur varor och tjänster produceras och försöker påverka företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner.

Källa: Fair Action april 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *