Tornedalsskolans två finalister

Under Uf-året finns ett flertal tävlingar som företagen kan delta på. En av tävlingarna är ”Bästa affärsplan 2018-2019.Under den första delan av termen skriver alla företag en affärsplan med  bland annat affärside, mål och vision samt en ekonomisk del med likviditets- och resultatbudget. Under detta UF-år har det kommet in över 100 affärsplaner till UF-Norrbotten och med stor glädje och stolthet har vi från Haparanda och Tornedalsskolan två företag av tio som uttagits till finalister. Vi vill naturligtvis veta hur det känns och vad de har för förväntningar inför mässan. Eftersom det är mycket bråda tider inför den regionala mässan var det lite svårt att få tid för en intervju men lyckades slutligen få några minuter med de båda företagen.

Bild från 2018 Draknästet där Julia Vallgren segrade.

Den första finalisten till Årets affärsplan från Tornedalsskolan är företaget Tornedalens Berättelser Uf och så här berättat egenföretagaren, Julia Vallgren.
-Min affärsidé är att göra en bok att läsa för att göra Tornedalingens röst hörd, samt för att undervisa och upplysa den yngre generationen om den Tornedalska kulturen och dess historia. Samtidigt ska den vara lättläst, rolig och spännande.
På frågan hur det känns att var en av de tio finalisterna svarar hon. Inte så speciellt, roligt självklart. Men har nog inte riktigt fattat vad det innebär. Men ska bli spännande att se hur långt man kommer.
Julia berättar att hon även skall delta i fler tävlingar som Årets säljare, Årets innovation, Årets kreativa UF-företag och Årets Samhällsentreprenör.
-Jag kommer att vara väl förberedd, fortsätter Julia, genom att ha en bra och trevlig monter, bra med böcker och ha med mig några vänner som kan hjälpa till.
-Mina förväntningar inför mässan är att det skall blir roligt och att jag får sålt alla de böcker jag har kvar. Dessutom kommer det bli spännande och se vem som vinner tävlingarna och hur alla andras montrar ser ut avslutar Julia Vallgren.

Nadja Nulite, Sondos Mahmoud, Ekram Abdelwahab, saknas på bilden gör Moa Liikamaa.

Vår andra finalist till Årets affärsplan är företaget Shake It Up UF. Företaget består av Sondos Mahmoud, Nadja Nulite, Moa Liikamaa och Ekram Abdelwahab. Deras affärsidé är att lära barn om sin hälsa på fritidshem genom dans. De har under året  haft kurser/utbildningar med dans och rörelse som tema på nästan alla förskolor och skolor inom Haparanda tätort vilket både deltagarna och företagarna upplevt väldigt givande och roligt. På frågan hur de känner sig att vara en av tio finalister till Årets affärsplan svara företagarna.
-Det är en stolthet för oss och väldigt motiverande. Det har tagit oss tid och energi och det känns bra när det gav resultat.
-Vi kommer också att delta på fler tävlingar under mässan som årets tjänst, årets utställare och vår VD, Sondos Mahmoud, tävlar också i årets säljare.

På frågan om hur man kan förbereda sig inför den regionalmässan svarar de.
-Vi förbereder oss genom att försöka göra det så bra som möjligt och vårt mål är att komma hem med stora erfarenheter och vinst. Angående våra förväntningar kommenterar företagets medlemmar att det säkert kommer bli lärorikt samt att det kommer vara en stor dag för oss att leverera som entreprenörer.
Vi önskar de båda företagen varmt lycka till med alla tävlingar och resterande året med Ungföretagsamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *