Resetips, Madeira, vandringarnas och blommornas ö

Vy från vår lägenhet mot havet och Funchal

Efter att länge velat besöka Madeira fick jag äntligen chansen till en vecka, alltför kort tid på ön. Madeira kan jag varmt rekommendera för besök och gärna längre tid än en vecka för att hinna med både vandring på levadorna och också få tillfälle att besöka landsbygden. Värmen är heller inte allt för hög ca 18-20 grader i början på mars och passar därför den som inte bara vill ligga på stranden utan också vill utforska omgivningen.

Till ön får man från Sverige ta sig med flyg vilket för mig och mitt resesällskap var det bekvämaste sättet. Under vår vistelse valde vi att inte bo på hotell utan bokade helt enkelt en litet hus med två rum kök med tillhörande trädgård med fantastisk vy över huvudstaden Funchal, hamnen och havet å ena sidan samt bergen som sockertoppar på andra sidan. Bostaden låg också i ett bananplantaget vilket gjorde boendet extra exklusivt. Vi valde att bo i eget boende eftersom tanken var att vi själva skulle kunna laga frukost och middag vissa dagar och äta ute andra vilket vi också gjorde.

Madeira är som sagt var en fantastisk blomsterö och är en del av en ögrupp i Atlanten, 40 mil norr om Kanarieöarna. Den tillhör Portugal, men har politiskt självstyrande. Ögruppen består av huvudön Madeira, den mindre ön Porto Santo samt två grupper av obebodda öar, Ilhas Desertas och Ilhas Selvagens. Huvudstaden är Funchal.

Vandringar är något man förknippar med Madeira men eftersom vi hade med oss ett litet barn blev det bara stadsvandringar och lite längre vandringar till närliggande berg. Alldeles nog med tanke på bergens branta sluttningar och för att inte tala om nedfärden med aningen skakiga ben. Madeira är annars ett riktigt vandringsmecka och här finns en rad olika leder för både nybörjare och vandringsproffs. Det vanligaste är att man vandrar utmed levadorna.

Trädgården Monte Palace

Funchal besökte vi flertal gånger, vilket vi transporterade oss med buss eftersom det var det lämpligaste fortskaffningsmedlet ner till huvudstaden och åter upp för bergen till vår bostad. Inne i Funchal passade vi också på att besöka gamla stan och den traditionella marknadmen med allehanda frukt och grönsaker samt traditionellt hantverk som spets, ylle och föremål gjorda av kork. Priserna var dock något högre på marknaden om man jämför med annat likartat utbud. Bussen tog vi också när vi besökte Monte som räknas till en av världens 13 vackraste trädgårdar. Dock måste det påpekas att färden upp till trädgården med buss var hissnade med krokiga smala vägar, snabba svängar och helt oroligt trånga möten med andra bussar. Kanske inte för någon som har minsta antydan till åksjuka.

 

Carreiros in action

Ner från Monte kan man antingen välja toboggan, vilket är slädar i korg med plats för två personer och styrs av två så kallade Carreiros, som springer, sparkar, knuffar och hänger för att färden ner utmed de kurviga vägarna skall vara en otrolig upplevelse. Det såg allt för vågat ut för oss och vi släppte snabbt tanken på att åka ner för berget på släde, utan snö. Däremot valde vi att åka linbana ned till huvudstaden, vilket vi upplevde mycket mer rogivande och en fantastisk vy. Madeira har också otaliga små pubar och snackbarer i nästan varje liten gata och där finns tillfälle att få smaka på det lokala Madeiravinet eller de lokala ölsorterna för dem som hellre föredrar det, eller varför inte svalka sig med ett glas Poncha gjort på sockerrörsrom, färskpressad citron och honung.

Portugal är känd för sin goda tillgång på fiskrätter av olika slag. Madeira inget undantag. Det vi åt mest var naturligtvis fisk och skaldjur i olika former som exempelvis räkor, svärdfisk med banan samt sötpotatisbrödet Bolo de Caco. På Madeira har man länge odlat bananer, som visserligen är mycket mindre men smakar bättre än de större som vi är vana vid. För mer inspiration att resa till Madeira, se på ”Sveriges mästerkock, del 6 på kanal 4” där de gör ett besök för matlagning och slädtur i just Madeira.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *