Tankar kring valet – Inför valet 2018

Sverige fick allmän rösträtt 1921 efter åratal av politisk kamp. I dag, 97 år senare har glädjen över rösträtten bleknat. I förra valet var det 15 procent av alla röstberättigade som valde att inte rösta. Det är en väldigt hög siffra.

Att inte rösta är att kasta bort vår frihet, eftersom frihet och rösträtt inte riktigt kan finnas utan varandra. Om man väljer att inte rösta byter man bort demokratins fördelar.

Men vad är det då som gör att alla dessa människor inte röstar? Den vanligaste bortförklaringen är ”min röst gör ingen skillnad” eller ”det är ingen idè att rösta ändå”. Det är fel eftersom varje persons röst avgör resultatet.

För ett tag sedan hade jag en diskussion med en nära vän som hade tröttnat på politiken, politikerna och politikens svammel – eller brist på effekter. ”Nu har jag bestämt mig” sa hon. ”Jag ska inte rösta i höst”.

Där hade vårt samtal om politik kunnat stanna. Vi får tack och lov göra som vi vill och det är upp till var och en om man vill vara med och påverka, om än aldrig så lite, eller om man vill ge upp och använda sin valfrihet till att avsäga sig den.

”Varför?” kunde jag inte låta bli att fråga. När en ung människa i 20- års åldern känner att det inte ska bli roligt att rösta för första gången eller vara med att rösta överhuvudtaget kräver det en förklaring. Och den visade sig ligga i osäkerheten på vad hon skulle rösta på. 

Hon konstaterade att det inte fanns något parti som levde upp till hennes åsikter och att hon inte skulle ha någon nytta av de beslut politikerna fattade. Ingen idé att rösta, med andra ord. Då sa jag åt henne att ”Något är sällan så dåligt att det inte kan bli sämre, och då måste det väl ändå vara bättre att – om det inte finns något som är riktigt bra – välja det minst dåliga”.

Att utnyttja sin demokratiska rätt att rösta i demokratiska val är självklarhet för många men inte för alla – Därför vill jag uppmana alla att utnyttja den rätten då det är viktigt för demokratin att alla gör sina röster hörda i fria och demokratiska val.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *