PÅSK äggstra!

Påsken infaller vid olika tidpunkter varje år. För att veta när påsken skall firas måste man därför känna till både månens faser och söndagarnas placering under året. Eftersom ett år varar 52 veckor och en dag – skottår två dagar – ändrar sig söndagarnas datum från år till år, men upprepas med en period på 28 år.

Den bakomliggande uträkningen är lite komplicerad, men en minnesregel är: påskdagen är första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen – dagen då natt och dag är lika långa – inträffar alltid mellan 19 och 21 mars. Påsken kan därför bara infalla under perioden 22 mars till 25 april.

Då infaller påskdagen de närmaste åren:

1 april 2018

21 april 2019

12. april 2020

Påsken är också en av de största helgen som vi firar med både mat, godis och inte minst ägg. En normal vecka äter vi i genomsnitt 2 000 ton ägg. Under påsken så fördubblas konsumtionen, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska ägg. Svensken äter i genomsnitt 2,1 kokta ägg på en helg. Under påsk ökar siffran till 4,1 d.v.s 64 miljoner ägg bara under påskveckan.

Godis är något annat som äts otroligt mycket under påskveckan. Svenskarna sätter i sig  13 400 ton godis under påskveckan. Godiskonsumtionen ökar med 500 procent.

Nog om ägg och annan påskinformation. Man kan ju också göra eget pyssel och eget godis vilket känns extra lyxigt. Här ett mycket gott recept på jordnötskola/vegansk att lägga i egen gjorda påskpåsar till sina nära och kära, istället för inköpt godis och påskägg. Det Känns både lite nyttigare, roligare och mycket smaskigare än köpes. Testa! du kommer inte bli besviken.

Jordnötskola/vegansk

Gör så här

Ingredienser

Portioner: ca 30 st

2 dl kokossocker

1 dl neutral kokosolja

1 dl agavesirap

1 dl osötad jordnötssmör

4 msk kokossmör (köp färdig eller gör egen, se tips)

1/2 tsk salt

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 dl hackade jordnötter

Lägg kokossocker, kokosolja, agavesirap och jordnötssmör i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. Tillsätt kokossmör, salt och vaniljpulver och låt koka på medelvärme under omrörning till en glansig kolasmet, 5-15 minuter. Akta så den inte bränner.

Starta timer, Gör kulprovet för att se om kolan är färdig: häll några droppar av kolan i ett glas med kallt vatten, om kolan går att rulla till en boll är den färdig. Annars behöver den koka lite till.

Häll upp kolan i en bakplåtspappersklädd form, ca 25×20 cm (för 30 st) och strö över jordnötter. Låt stelna i kyl. Skär sedan i bitar. Förvara i kylskåp.

Receptet kommer från kokboken Vegansk streetfood av Lamyai Vozzie och Aidah Samphani.

Tips. Hemgjort kokossmör, ger ca 1 ½ dl. Mixa 200 g riven kokos i en matberedare ca 10 minuter till ett slätt smör. Stanna då och då och skrapa ner från kanterna. Förvara i en burk i rumstemperatur.


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *